Minipivovary zažívají období konjunktury

  • abudo.cz
  • 9.6.2018
  • Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Minipivovary zažívají období konjunktury
.


Zajímavé statistické údaje se týkají množství malých pivovarů v České republice. V roce 2017 bylo do provozu uvedeno dalších padesát nových minipivovarů a není to zřejmě konečný počet. Česká republika je pivovarnickou velmocí a české pivo si lidé oblíbili i za hranicemi republiky. Malých pivovarů již registrujeme na čtyři stovky a každý z nich se uživí. Pivo se zkrátka pije po staletí a bude se pít i nadále.
pivní lahve

Padesát nových minipivovarů za rok

Nejeden pivovar otevírá i vlastní restauraci, které se plní hosty za každého počasí, v létě, v zimě. Jak je možné, že se s novými minipivovary doslova roztrhl pytel a proč už tu nebyly dřív? Na tuto otázku by mohl odpovědět předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Růst malých pivovarů zřejmě souvisí s náběhem ekonomiky a se zvýšenou poptávkou, svaz minipivovarů odhaduje, že množství těchto malých výrobců piva poroste ještě přibližně deset let.
pivní džbánek

.

Množstvím hektolitrů sice konkurovat gigantům nemohou, kvalitou však ano

Minipivovar vyprodukuje za rok jen několik stovek hektolitrů piva a ve srovnání s velkým pivovarem, kde ročně výrobní linkou projdou miliony hektolitrů, je opravdovým trpaslíkem. Minipivovary představují jen malou část celkového množství piva, které se u nás vyrobí, jde zhruba o necelá tři procenta, ovšem výrazně doplňují nabídku na trhu a úspěšně se tím mohou srovnávat např. s malými pekárnami. Co soukromá pekárna, to jiný chléb, co minipivovar, to jiné pivo. A jedinečné! Pekárny a minipivovary se řadí k nejrychleji se rozvíjejícím podnikatelským aktivitám, ostatně, tradice cechů pekařských a pivovarnických sahá až do období raného středověku.
pulitr s pivem 
Zákazníci minipivovarů si nejčastěji nechávají před sebe postavit ze sedmého schodu vychlazený ležák, ovšem někteří také rádi experimentují a ochutnávají něco nového. Čestné místo na pozici novinek zaujalo pšeničné pivo a shora kvašené pivo. Výborný je i hořký nápoj India Pale. Minipivovary nabízí zákazníkům k vyzkoušení i produkty speciální technologie tzv. barrel agend, což je pivo dozrávané v dřevěných sudech, kde původně zrál koňak, nebo whisky.

Minipivovary zažívají období konjunktury
3.8 (76%)5
.